Duurzaamheid
Add Value Fund Management, beheerder van Add Value Fund, erkent haar verantwoordelijkheden als gedelegeerd belegger in beursgenoteerde Nederlandse small- en midcapaandelen. Add Value Fund Management heeft als beleggingsinstelling de morele plicht om maatschappelijk verantwoord te opereren.
Engagement - wij spreken met het management, bezoeken de bedrijven en zijn actief aanwezig op de jaarvergaderingen
Add Value Fund Management heeft voor haar beleggingen in Add Value Fund gekozen voor een samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van duurzaam beleggen, namelijk Sustainalytics. Sustainalytics is opgericht door Triodos Bank, MeesPierson en PGGM en is één van de leidende bedrijven op het gebied van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) screening.
Vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid beleggen wij niet in ondernemingen die stelselmatig overtredingen plegen op gebied van mensenrechten, arbeidsvoorwaarden, milieu en anticorruptie. Hierom hebben wij ons via onze moeder Optimix Vermogensbeheer N.V. aangesloten bij de United Nations Global Compact.
Duurzaamheidsrisico’s
Bij het selecteren van de beleggingen wordt rekening gehouden met duurzaamheidsrisico’s. De definitie van duurzaamheidsrisico is een gebeurtenis of omstandigheid op ecologisch, sociaal of governancegebied die, indien ze zich voordoet, een werkelijk of mogelijk wezenlijk negatief effect op de waarde van de belegging kan veroorzaken. Om de blootstelling naar duurzaamheidsrisico te beperken, belegt het Fonds niet direct in financiële instrumenten van ondernemingen die strijdig handelen met de UN Global Compact Principles. De UN Global Compact Principles zijn opgesteld door Verenigde Naties en gelden als richtlijnen voor goed bestuur op het punt van mensenrechten, arbeidsomstandigheden, corruptiebestrijding en het milieu. Mocht vastgesteld worden dat een onderneming waarin reeds belegd wordt, strijdig handelt met de UN Global Compact Principles dan zal deze belegging worden verkocht. De Beheerder is van oordeel dat het uitsluiten van financiële instrumenten van ondernemingen die strijdig handelen met de UN Global Compact Principles een positieve bijdrage zal leveren aan het rendement van het Fonds op de lange termijn door de ondernemingen die de grootste duurzaamheidsrisico’s lopen op het gebied van mensenrechten, arbeidsomstandigheden, corruptiebestrijding en het milieu te vermijden. Door de grote omvang van het beleggingsuniversum van het Fonds heeft het uitsluiten van dergelijke ondernemingen geen wezenlijke negatieve uitwerking op de keuze vrijheid van de Beheerder.
Ecologische en/of sociale kenmerken
Aansluitend op het EU Action Plan for Financing Sustainable Growth streeft de Beheerder er naar bepaalde ecologische en sociale kenmerken te promoten doordat het Fonds belegt in aandelen van ondernemingen die de algemeen geldende praktijken van goed bestuur volgen. De kenmerken die de Beheerder wil promoten zijn mensenrechten, goede arbeidsomstandigheden, milieu en anticorruptie. Dit wordt bewerkstelligd door niet direct te beleggen in financiële instrumenten van ondernemingen die praktijken van goed bestuur binnen hun bedrijfstak niet naleven en/of met hun bedrijfsvoering een sterk negatieve uitwerking hebben op het streven naar het vergroten c.q. verbeteren van mensenrechten, arbeidsomstandigheden, corruptiebestrijding en het milieu. Om in de praktijk uitwerking te kunnen geven aan dit uitsluitingsprincipe maakt de Beheerder gebruik van een combinatie van zowel eigen research als duurzaamheidsresearch van externe onderzoeksbureaus (bijvoorbeeld Sustainalytics).
Negatieve effecten op duurzaamheidsfactoren
Beleggingen kunnen een negatief effect hebben op duurzaamheidsfactoren . Zo kunnen beleggingen bijvoorbeeld een negatieve invloed hebben op klimaatverandering of de eerbiediging van arbeidsrechten. De Beheerder is voornemens om rekening te houden met negatieve effecten op duurzaamheidsfactoren bij het nemen van haar beleggingsbeslissingen. In ons Verantwoord Beleggingsbeleid gaan wij in op het identificeren en prioriteren van de belangrijkste negatieve effecten op duurzaamheidsfactoren.
Om deze maatschappelijke verantwoordelijkheid te onderstrepen, heeft Optimix Vermogensbeheer N.V. de UN Principles for Responsible Investment ondertekend.
Het Verantwoord Beleggingsbeleid van Add Value Fund Management is verwoord in onderstaand document.
Duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid
Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)
De Verordening met betrekking tot informatieverstrekking over duurzaamheid in de financiële sector is sinds 2021 van toepassing. Deze Verordening is beter bekend als de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR).
Zie hieronder de documenten.