Fonds kopen

Brand meester

De shocktherapie van ECB-president Mario Draghi zet beleggers aan tot heroverweging van hun strategie. Spaartegoeden leveren nog maar een marginaal rendement en de potentiële koersrisico’s van obligaties zijn groter dan ooit tevoren.

De shocktherapie van ECB-president Mario Draghi zet beleggers aan tot heroverweging van hun strategie. Spaartegoeden leveren nog maar een marginaal rendement en de potentiële koersrisico’s van obligaties zijn groter dan ooit tevoren.

In deze turbulente marktomgeving bracht het jaarbericht van detacheringsgroep Brunel een aangename surprise. Weliswaar kwam zowel de omzet (-11%) als het bedrijfsresultaat (-25%) vorig jaar fors lager uit ten opzichte van 2014, dit weerhield de onderneming er niet van een superdividend van € 0,75 per aandeel aan te kondigen.

Gevoegd bij de reguliere uitkering van € 0,75 geeft dit een totaal contant dividend 2015 van € 1,50. Tegen de huidige beurskoers van € 17,70 impliceert dit een rendement van 8,5%.

Brunel publiceerde deze cijfers al twee weken geleden. Sindsdien pluste de koers ruim 10%, wat gunstig afsteekt bij het marktgemiddelde (+2,4% in deze periode). Nochtans blijft de huidige waardering ver weg van de koers van april 2014 toen Brunel een alltime high van dik € 26 aantikte.

Nu is er wel een oorzaak voor de stevige discount van 32% die beleggers vandaag aan het aandeel toekennen. Brunel is wereldmarktleider in de detachering van ‘engineers’ aan de energiesector en de vooruitzichten voor dit segment zijn zacht gezegd zorgelijk. Echter, onder leiding van ceo Jan Arie van Barneveld lijkt Brunel de krimp in ‘Energy’ adequaat te managen. In een toelichting op de jaarcijfers meldde de topman dat hij er vertrouwen in heeft dat Brunel, na een strategische herstructurering van de organisatie in 2015, klaar is voor de ‘nieuwe realiteit in de olie- & gasmarkt’.

Daarnaast is Brunel een vooraanstaande speler in de detachering van ingenieurs, financiële, IT- en juridische specialisten in met name Nederland en Duitsland. Deze activiteiten toonden vooral in het laatste kwartaal van vorig jaar een stevige groei; in ­Nederland werden zelfs record­resultaten behaald.

In Duitsland lijkt de organisatie, na twee jaar stagnatie, onder nieuw management de weg naar boven te zijn ingeslagen.

Met een schuldenvrije balans, geen goodwill en € 180 mln liquiditeit kan Brunel zich een dividenduitkering van € 1,50 per aandeel moeiteloos permitteren, namelijk een cash-outflow van € 75 mln. Ik zie, onvoorziene omstandigheden voorbehouden, geen aan­leiding voor een lager dividend over het lopende boekjaar.

Dit zou betekenen dat aandeelhouders (inclusief grootaandeelhouder en oprichter Jan Brand die 63% van de aandelen controleert) de komende veertien maanden € 3,00 per aandeel dividend kunnen bijschrijven. Oftewel 17% op deze belegging. Gevalletje ‘Brand Meester’ zou ik zeggen.

Add Value Fund is aandeelhouder in Brunel International

Naar het columnoverzicht

Maandbericht ontvangen? Meld u nu aan