Fonds kopen

Demarreert Accell Group?

Het is al weer 27 jaar geleden dat in de Tour de France een Nederlander de gele trui droeg. Erik Breukink won in 1989 de proloog van de Tour van dat jaar en mocht toen dus het tricot van de klassementsleider over de schouders trekken.

Nu we in de laatste week van de Tour van 2016 zijn beland, is er zowaar een kans dat een Nederlander zich tot algeheel winnaar laat kronen. De nuchtere Groninger Bauke Mollema staat tweede, achter geletruidrager Chris Froome. De achterstand is bijna tweeënhalve minuut, maar met enkele pittige Alpen- etappes voor de boeg is een verrassing door klimgeit Mollema niet ondenkbaar.

Het is al 36 jaar geleden dat Joop Zoetemelk als laatste Nederlander de ronde won. Een Nederlandse zege in de belangrijkste wielerronde is uiteraard koren op de molen van fietsverkopers. Eerder deze week meldde het FD dat in Nederland jaarlijks een slordige € 0,5 mrd in de sportfietseconomie omgaat. Marktleider Accell Group is beurs­genoteerd en presenteert morgen de cijfers over het eerste halfjaar. Het is de vraag of de fietsenproducent uit Heerenveen de hooggespannen verwachtingen kan waarmaken.

De gemiddelde doelkoers van de drie analisten die het aandeel Accell Group actief volgen, ligt namelijk op € 24,80, oftewel 20% boven de beurskoers van dit moment. Eind april berichtte ceo René Takens dat 2016 goed van start was gegaan. Dit kwam met name door de grotere vraag naar elektrische en sportieve fietsen in het hogere segment. Daarnaast waren de weersomstandigheden in de eerste maanden van het jaar gunstig voor de fietsverkopen. Afgelopen maandag meldde marktonderzoekbureau GfK dat in de maand mei 12% meer nieuwe fietsen in Nederland zijn verkocht dan een jaar eerder. GfK plaatste daarbij overigens wel de kanttekening dat de maand mei vorig jaar beduidend minder goed verliep ten opzichte van 2014: toen werden 13% minder nieuwe fietsen verkocht. Daarmee is het aantal verkochte nieuwe fietsen dit jaar grofweg terug op het niveau van mei 2014.

In de wetenschap dat de maand juni door het natte en koude weer wel eens lagere fietsverkopen zou kunnen laten zien, wordt het voor Accell spannend of de eerste zes maanden voldoende progressie hebben opgeleverd. Analisten en aandeelhouders zullen daarbij vooral aandacht hebben voor de voortgang die Accell weet te boeken bij het slimmer inkopen van materialen en het verkorten van de doorlooptijden bij de productie van fietsen. In jargon: het optimaliseren van de ‘supply chain’.

Morgen wordt een tipje van de sluier opgelicht: plaatst het aandeel Accell Group wel of niet een splijtende demarrage en wordt de alltimehighkoers van € 21,10 van eind 2015 gepasseerd?

Naar het columnoverzicht

Maandbericht ontvangen? Meld u nu aan