Fonds kopen

Add Value Fund behoudt Bronze Rating Morningstar

Morningstar logo 370x229

Bewezen proces en capabel team geven ons vertrouwen in dit fonds. Het fonds kent een sterk track record. Met een gemiddeld jaarrendement van 7,56% sinds oprichting tot en met maart 2015 versloeg het fonds de directe concurrentie.

29 April 2015 | Het beheerteam van dit Nederlandse small- en midcap fonds, bestaande uit Willem Burgers en Hilco Wiersma, blijft ons veel vertrouwen geven. Burgers heeft veel expertise binnen Nederlandse smallcaps. Hij werkte ruim tien jaar bij Robeco als beheerder van verschillende fondsen en van 1990 tot 2002 was hij de beheerder van het Nederlandse smallcap fonds Orange Fund. Burgers groeide uit tot een van de bekendste small-cap beleggers in Nederland. Wiersma beschikt eveneens over uitgebreide kennis van de bedrijven in het universum.

Het fonds kent een sterk track record. Met een gemiddeld jaarrendement van 7,56% sinds oprichting tot en met maart 2015 versloeg het fonds de directe concurrentie. Beleggers moeten er wel rekening mee houden dat het rendement een volatiel verloop kan laten zien. Het ene jaar kan het fonds bij de best presterende fondsen horen, terwijl het fonds het jaar daarop het merendeel van de concurrentie voor moet laten gaan. De outperformance komt over het algemeen voort uit goede bottom-up aandelenselectie, wat de kern is van het beleggingsproces. Het duo zoekt dominante spelers in nichemarkten die een bewezen management en heldere strategie hebben en dit vertalen in een flinke jaarlijkse winstgroei en stabiele dividenduitkering. De resulterende portefeuille is niet zonder risico; met slechts 12 namen per eind december 2014 is de concentratie van de portefeuille en het aandeel specifieke risico hoog. Ook kan de blootstelling naar een sector relatief groot zijn. Zo bedraagt de weging naar toeleveranciers aan de chipindustrie maar liefst ruim 28%. Daarnaast is liquiditeitsrisico een aspect om rekening mee te houden, want de beheerders zijn niet bevreesd om belangen te nemen in aandelen waarin maar weinig handel is.

De kosten van het fonds vinden we een negatief punt voor dit fonds. De beheervergoeding van 1,75% is in absolute en relatieve zin hoog en kan nog hoger uitvallen door, een in onze ogen niet goed gestructureerde, prestatievergoeding. Desondanks verdient dit fonds onze Bronze rating.

Download hier het volledige fondsrapport.

Naar nieuws overzicht

Maandbericht ontvangen? Meld u nu aan