Fonds kopen

David strijdt met Goliath om midcap Hunter Douglas

David vs Goliath
Add Value Fund, dat belegt in Nederlandse small en mid caps en op een all time high staat met een rendement op jaarbasis van meer dan 70 procent, is de strijd aangegaan met grootaandeelhouder Ralph Sonnenberg van Hunter Douglas. Aanleiding: volledig uiteenlopende berekeningen over wat de fair value van dat bedrijf is. Lead manager Hilco Wiersma toont zich strijdvaardig.

Grootaandeelhouder Sonnenberg wil Hunter Douglas, de wereldmarktleider in raambekleding, van de beurs halen. Maar Add Value Fund, dat al 12 jaar lang het bedrijf in portefeuille heeft, en nu 0,6 procent van het beursgenoteerde bedrijf in eigendom heeft, wil van geen wijken weten. Het is, omwille van de beleggers in Add Value Fund, een strijd van David tegen Goliath.

Het initiële bod van 64 euro per aandeel stuitte op hoongelach bij Hilco Wiersma (foto), Willem Burgers en analist Bastiaan Rogmans. Het drietal heeft recent een nieuwe diepgaande bedrijfsanalyse gemaakt, nadat grootaandeelhouder Sonnenberg (83,9 procent van de gewone aandelen en 99,4 procent van de preferente aandelen) een bod op de resterende aandelen heeft gedaan.

175,- p/a is reële afspiegeling

Sonnenberg heeft zijn bod, onder druk van de kritiek van de minderheidsaandeelhouders, verhoogd tot 82 euro. ‘Maar dat blijft ons inziens nog altijd ver verwijderd van de fair value die Hunter Douglas anno 2021 vertegenwoordigt. In onze investment case onderbouwen wij de stelling dat zelfs 175 euro per aandeel een reële afspiegeling kan zijn van een faire waardering’, schrijft het team van Add Value Fund.

In de ogen van Wiersma is zelfs dat een ‘conservatieve inschatting’. Het is de onbetwiste wereldmarktleider in raambekleding, die recordmarges behaalt en als een winnaar uit de bus komt van een door Covid getroffen wereldeconomie.

Ook in vergelijking met de peer group, zoals Somfy en Nien Made, is de koers/winstverhouding en price-to-book ratio van Hunter Douglas zeer laag te noemen. Het aandeel wordt in de ogen van Wiersma c.s. dan ook sterk ondergewaardeerd. Een waardering in de bandbreedte van 157 tot 239 euro zou recht doen aan de kwaliteiten van de wereldmarktleider in raambekleding, schrijft het team van Add Value Fund in zijn jongste analyse.

Happy Shareholder

De termijn voor de na-aanmelding is gisteren verstreken. Om het bedrijf van de Amsterdamse beurs te kunnen halen, moet grootaandeelhouder Sonnenberg minimaal 95 procent van het gewone uitstaande aandelenkapitaal in handen hebben. Hij heeft nu 87,7 procent, maar Wiersma zegt in een gesprek met Fondsnieuws dat ‘Sonnenberg wellicht er nog iets bij krijgt, maar die 95 procent nooit zal halen.’

Wiersma legt eerder deze week uit: ‘In dat geval kan hij twee dingen doen. Hij kan een uitkoop, een zogenoemde squeeze-out, procedure beginnen op Curaçao, waar het bedrijf statutair gevestigd is. Dat lijkt logisch vanwege zijn motieven voor het bod.’ In het geval van zo’n squeeze-out bepaalt de rechter de fair value van de onderneming. Vanmorgen werd bij de verspreiding van een persbericht door Hunter Douglas duidelijk dat dat niet zal gebeuren (zie bijlage).

Wiersma: ‘Kennelijk durft hij het toch niet aan. Hij heeft gezegd: “Het is me niet gelukt.” Net als de andere twee keren in 2005 en 2008, toen hij ook probeerde het bedrijf van de beurs te halen. Het aanmeldingspercentage was deze keer historisch laag, namelijk 23,5 procent van de free float en slechts 3,7 procent van het gewone uitstaande aandelenkapitaal. De onderneming blijft beursgenoteerd met alle verplichtingen van dien.’

Wiersma is er gerust op: ‘Wij hebben genoeg tijd om niet voor een habbekrats te moeten verkopen. Er worden recordresultaten geboekt, zoveel is duidelijk en de vooruitzichten zijn uitstekend. De onderneming is vele malen meer waard, dan wat meneer Sonnenberg biedt. Dus wij zijn een “Happy Shareholder”.’ Vrijdagmorgen opende het aandeel op de beurs van Amsterdam op 83,20 euro.

‘Dat is een kwalijke zaak’

Op de vraag of er geen misbruik wordt gemaakt van de machtspositie nu de berekening tussen de kleinere aandeelhouders en de grootaandeelhouder zo uit elkaar loopt, antwoordt Wiersma: ‘Ja, dat klopt. Dat geldt zowel voor Sonnenberg als voor de Independent Committee. En dat is wel een kwalijke zaak.’ In dat comité hebben zitting Anthony Ruys, de voormalige topman van Heineken, Adriaan Nühn van Just Eat Takeaway en voorheen Macintosh, en Frank Wagener van de Luxemburgse beurs.

Wiersma: ‘Dat zijn normaal de non-executive boardmembers en die heeft Sonnenberg benoemd tot onafhankelijke toezichthouders. En daar hebben we onze zorgen over geuit. Hoe kun je nou een prijs van 64 euro per aandeel steunen? Door onze druk hebben ze even later de prijs per aandeel verhoogd naar 82 euro per aandeel. Maar nu zie je dat de onderliggende resultaten, waar zij natuurlijk kennis van hadden moeten hebben, zo goed zijn.’

Déjà vu: In 2016 deed zich een vergelijkbaar geschil voor tussen Kempen Oranje Participaties over de overnameprijs die een consortium van Gilde, ABN Amro en Parcom bereid was te betalen voor Koninklijke Ten Cate. Fondsmanager Joop Witteveen wilde een bod in de bandbreedte van 27,50 tot 36 euro. Wiersma en Burgers, beheerders van het Add Value Fund, waren het met Witteveen eens, maar de laatste zei tegenover Fondsnieuws dat hij na de recente verhoging het overnamebod van het consortium toch zou accepteren. Witteveen, die in 2018 onverwacht overleed, ging uiteindelijk toch door de knieën.

Fondsnieuws publiceert volgende week een interview met Hilco Wiersma over het beleggingsbeleid van Add Value Fund.

Naar nieuws overzicht

Maandbericht ontvangen? Meld u nu aan