Fonds kopen

Hunter Douglas, eindelijk gerechtigheid voor Add Value

IMG 0736
Dit moet één van de meest glorieuze momenten voor Hilco Wiersma en zijn team zijn: op 30 december maakte grootaandeelhouder Ralph Sonnenberg bekend dat hij zijn raambekledingsfabrikant Hunter Douglas voor 175 euro per aandeel verkoopt aan private equity fonds 3G Capital - dat was exact de prijs die het Add Value Fund medio 2021 als 'faire prijs' had berekend. Maar: is die prijs ook nu nog 'fair'?

Vorig jaar bood de familie Sonnenberg, die 88 procent van de aandelen in handen heeft, aan om de overige kleinaandeelhouders uit te kopen voor een prijs van 64 euro per aandeel. Dat wekte een storm van verontwaardiging op.

Zo weigerde het Add Value fonds, dat meer dan 13 procent van zijn portefeuille naar het aandeel Hunter Douglas heeft gealloceerd, op het bod in te gaan. Sonnenberg verhoogde het bod toen tot 82 euro per aandeel, wat voor enkele aandeelhouders reden was hun stukken aan te bieden - maar niet voor het Add Value Fund van Hilco Wiersma (foto).

In een gesprek met Fondsnieuws legden de toenmalige fondsmanagers Wiersma en Willem Burgers uit dat dat ‘ons inziens nog altijd ver verwijderd is van de fair value die Hunter Douglas anno 2021 vertegenwoordigt. In onze investment case onderbouwen wij de stelling dat zelfs 175 euro per aandeel een reële afspiegeling kan zijn van een faire waardering.’

Gerechtigheid voor zitten-blijvers

Afgelopen week volgde de gerechtigheid: Ralph Sonnenberg (87) maakt in een persbericht bekend dat hij een substantieel deel van zijn belang van 88 procent in het raambekledingsfabrikant verkoopt, namelijk voor 175 euro per aandeel. Kleinere aandeelhouders kunnen hun stukken nu aanbieden tegen dezelfde prijs, wat neerkomt op een premie van 75 procent. De familie houdt voorlopig nog een belang aan van 25 procent in het bedrijf.

In een reactie tegenover Fondsnieuws zegt een kritische Wiersma: ‘na juni is het de onderneming wel extreem voor de wind gegaan…2021 is een absoluut recordjaar (+/- 750 miljoen euro EBITDA) en zoals ze zelf al aangeven in hun persbericht, zal 2022 onder de huidige marktomstandigheden nog beter worden (+/- +5 procent).

De geboden prijs van circa 8 keer EV/EBITDA 2021 is in het licht van bovenstaande ontwikkelingen niet duur en doet nog steeds een forse discount van ruim 40 procent ten opzichte van beursgenoteerde sectorgenoten Nien Made (noteert circa 14 keer EV/EBITDA) en Somfy (noteert circa 16 keer EV/EBITDA).

Daarnaast heeft de onderneming over de afgelopen 3 boekjaren (2019, 2020 en 2021) geen dividend uitgekeerd aan ons (totaal circa 8,15 euro per aandeel) en is de onderneming inmiddels schuldenvrij. De familie blijft niet voor niets nog 25 procent aandeelhouder…’

Achtergrond Hunter Douglas

Hunter Douglas is één van de oudste aandelen die het Nederlandse midcap fonds Add Value Fund in portefeuille heeft. Maar het aandeel verdwijnt uit de portefeuille, want Hunter Douglas wordt van de beurs gehaald. De familie Sonnenberg verkoopt zijn meerderheidsbelang in Luxaflex-fabrikant Hunter Douglas voor 4 miljard euro aan het Braziliaanse 3G-Capital, dat afgelopen jaren een overnamebod deed op Unilever, maar dat werd afgewezen.

Hunter Douglas is wereldmarktleider in raambekleding, zoals Luxaflex. Het bedrijf werd ruim honderd jaar geleden opgericht door Henry Sonnenberg. Zoon Ralph zei afgelopen vrijdag in een persbericht over de verkoop: ‘Hunter Douglas is meer dan honderd jaar geleden opgericht door mijn vader en is uitgegroeid tot een wereldleider dankzij onze toewijding aan innovatie, ondernemerscultuur, toonaangevende merken en een management van wereldklasse.’

3G gaat kosten bij Hunter Douglas verlagen

Ralph’s zoon David Sonnenberg zegt dat hij hoopt dat 3G de cultuur van het familiebedrijf zal koesteren. ‘Als een private onderneming zal Hunter Douglas de mogelijkheid hebben om onze onderneming te laten groeien en uit te breiden.’ Behalve wereldleider in raambekleding is Hunter Douglas ook een van de grootste fabrikanten van bouwproducten, zoals Luxalon.

João Castro Neves wordt na de overname door 3G de CEO van het bedrijf, dat 23.000 werknemers in dienst heeft en 45 fabrieken wereldwijd. 3G wil Hunter Douglas snel laten groeien. Deels moet dat door een kostenreductie. Vervolgens wil 3G het bedrijf voor een hogere prijs doorverkopen. In 2020 bedroeg de omzet 3,2 miljard euro en kwam de winst uit op 102 miljoen euro.

De familie Sonnenberg verhuisde aan het begin van de Tweede Wereldoorlog het bedrijf van Rotterdam naar de Verenigde Staten. Sonnenberg ging toen samenwerken met Joe Hunter en ontwikkelde lichtgewicht aluminium strips voor horizontale jaloezieën. Daarin werd het de wereldmarktleider.

Fors hogere koers

Afgelopen week steeg de koers van het Add Value Fund op Euronext Amsterdam met 3,37 procent, year to date bedroeg het rendement van het fonds 43,12 procent en op twaalfmaandsbasis is dat 41,49 procent.

Het aandeel Hunter Douglas sloot donderdag in Amsterdam op een koers van 101,40 euro. Op vrijdag werd de week afgesloten op 172,20 euro.

Concluderend zegt fondsmanager Wiersma in zijn schriftelijke reactie zondag tegenover Fondsnieuws: ‘Ik ben nu iets aan het schrijven voor onze aandeelhouders over het beleggingsjaar 2021 dat ik naar verwachting morgen af heb…maar ik kan alvast wel meegeven dat wij net als bij de overname van Neways Electronics International de voorgenomen transactie tot in detail zullen bestuderen en uiterst zorgvuldig onze kansen en risico’s zullen afwegen. Je kunt ten slotte maar een keer je belang verkopen!’

Artikel Fondsnieuws d.d. 2 januari 2022

Met dank aan Cees van Lotringen

Naar nieuws overzicht

Maandbericht ontvangen? Meld u nu aan