Fonds kopen

Mid- en smallcaps voorop: Add Value Fund met stip op 1

Het lopende jaar is een goed jaar voor Nederlandse aandelen. Met name de aandelen van bedrijven met een kleinere marktkapitalisatie kennen een prima start. In de top 5 van deze week van Nederlandse aandelenfondsen gaan daarom mid- en small-cap fondsen voorop.

Beleggers in Nederlandse aandelen kenden een goede eerste vier maanden van het jaar. De hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs, de AEX, leverde tot en met eind april een rendement op van 8,99 procent. Daarmee bleven Nederlandse aandelen, bijvoorbeeld Europese aandelen voor, aangezien de MSCI Europe over dezelfde periode een rendement boekte van 7,74 procent. Tegenover wereldwijde aandelen is het verschil zelfs groter: de MSCI World bleef steken op een rendement van 4,56 procent.

Overnameprooien

De afgelopen maanden stonden in het teken van overname-activiteit. Zo probeert Akzo Nobel haar concurrent PPG van het lijf te houden. Inmiddels heeft de Amerikaanse verfproducent al meerdere keren haar bod verhoogd. Unilever stond in de belangstelling van Kraft Heinz, de eveneens Amerikaanse voedingsproducent waar Warren Buffett grootaandeelhouder is, maar maakte al snel duidelijk dat ook deze avances ongewenst waren. Door die interesse is het niet verwonderlijk dat beide aandelen de best presterende aandelen binnen de AEX zijn.

Toch presteren kleinere aandelen, de zogenaamde mid- en small-caps, nog beter. Zo staat de AMX, de index voor mid-caps, dit jaar 14,66 procent in de plus en doet de AScX, de index voor small-caps, het met 18,75 procent zelfs nog beter.

Die goede prestaties voor Nederlandse mid- en small-caps zijn duidelijk terug te zien in de top 5 van deze week voor de best presterende Nederlandse aandelenfondsen, gemeten over de eerste vier maanden van het jaar.

Met stip op 1

‘Met stip op één vinden we Add Value Fund terug, dat van de Morningstar analisten een bronze-rating krijgt toebedeeld’, licht Morningstar-analist Ronald van Genderen toe. ‘Vorig jaar kende het fonds ook al een goed jaar. Beheerder Willem Burgers en Hilco Wiersma wisten toen ook alle concurrenten achter zich te laten, wat een knappe prestatie was, omdat 2016 vooral een goed jaar was voor large-caps en in veel mindere mate voor mid- en small-caps. Die goede lijn trekken ze dit jaar door met een rendement van 21,08%.’

Binnen de geconcentreerde portefeuille behoren de twee grootste posities, Hunter Douglas (13 procent van de portefeuille) en ASM International (bijna 13 procent van de portefeuille) tot de beste presterende aandelen. De raambekledingsproducent steeg 39 procent en de chipmachineproducent koerste 30 procent hoger. Ook de andere toeleverancier van de chipindustrie in de portefeuille, BE Semiconductor Industries behoorde tot de absolute winnaars (meer dan 51 procent in de plus).

Nummer 2 op afstand

Op respectabele afstand volgt dit jaar Kempen Orange Fund, dat een silver-rating heeft. Het Nederlandse small-cap van Kempen dat onder leiding staat van Joop Witteveen heeft ook ASM International en BE Semiconductor Industries in portefeuille, maar hier zijn de posities van wat geringer formaat. Een positieve bijdrage komt dit jaar ook van Arcadis, de op een na grootste positie in portefeuille, terwijl dit aandeel in de drie daarvoor liggende jaren een negatief rendement behaalde.

Nummer 3 niet alleen Nederlands

Delta Lloyd Deelnemingen Fonds (negative-rating) is het derde fonds dat zich op mid- en small-caps richt, maar sinds juni 2015 hoeven dit niet meer alleen Nederlandse aandelen te zijn. Tot op heden wordt er niet direct in Europese aandelen belegt, maar gebeurt dit via een positie in het Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds.

Van Genderen: ‘Net als in veel van de recent kalenderjaren kan het fonds haar twee directe concurrenten niet bijbenen en staat het fonds op plek drie in deze top 5. Dat komt niet door de positie in Advanced Metallurgical Group dat dit jaar meer dan 60 procent in de plus staat, net als vorig jaar overigens. Eerder komt de wat achterblijvende prestatie dit jaar door de positie in het Europese Deelnemingen Fonds (iets meer dan 17 procent van de portefeuille). Hoewel in absolute termen het rendement van ruim 11 procent voor dit fonds niet slecht is, kan het niet opboksen tegen de rendementen van de topposities van de eerdergenoemde twee fondsen.’

Een ETF op 4

In april ontving Think ETF nog de Morningstar Award voor beste Nederlands aandelenfonds voor haar AEX ETF. Daarmee wist het Add Value Fund en Kempen Orange Fund te verslaan. De Think AEX ETF heeft deze top 5 niet gehaald, maar op plek vier wel de Think AMX ETF. Deze ETF volgt de 25 mid-cap aandelen die staan genoteerd aan de Amsterdamse beurs.

Nog een ETF op 5

Op plek vijf staat een andere ETF, de Amundi ETF MSCI Netherlands. Deze ETF is het enige fonds in de top 5 dat zich niet richt op aandelen met een kleinere marktkapitalisatie, maar juist belegt in large-caps. ‘De reden dat deze large-cap ETF tot de beste vijf fondsen behoort dit jaar ligt in de keuze voor de index die de ETF volgt’, zegt de Morningstar-analist. ‘In plaats van de populaire en zeer bekende AEX, heeft Amundi de keuze voor de MSCI Netherlands gemaakt. Deze index volgt 24 Nederlandse bedrijven en kent veel overeenkomsten met de AEX, maar ook een aantal afwijkingen.

De twee meest opvallende verschillen zijn de afwezigheid van Royal Dutch Shell (bijna -8 procent over de eerste vier maanden) in de MSCI index, terwijl deze wel NXP Semiconductors bevat. Deze verschillen zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de betere prestaties dit jaar voor de Amundi ETF in vergelijking met de AEX.’


Top 5 Nederlandse aandelenfondsen:

Rendementen tot en met april, geannualiseerd en in procenten

Fonds

ytd

3 jr

3 jr std dev

Add Value Fund

21,08

17,51

17,63

Kempen Orange Fund

17,31

19,74

17,50

Delta Lloyd Deelnemingen Fonds

15,48

8,83

15,42

Think AMX ETF

14,36

8,37

15,33

Amundi ETF MSCI Netherlands

12,24

14,74

14,28

Bron: Morningstar

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Naar nieuws overzicht

Maandbericht ontvangen? Meld u nu aan