Fonds kopen

Overname Optimix heeft geen impact op Add Value Fund

Morningstar logo 370x229
Optimix Vermogensbeheer wordt overgenomen door het Zweedse Handelsbanken. De overname heeft volgens Morningstar analisten geen invloed op Add Value Fund, waarmee de Bronze rating in stand blijft.

Optimix Vermogensbeheer en Handelsbanken kondigden op 20 april 2016 de overname aan van de Nederlandse vermogensbeheerder door de van origine Zweedse bank. De overname is met name ingegeven door de vermogensbeheeractiviteiten van Optimix Vermogensbeheer. Optimix wordt door de overname in staat gesteld haar marktpositie te versterken, terwijl Handelsbanken vermogensbeheer aan haar dienstverlening in Nederland kan toevoegen.

Consolidatieslag
De aankondiging past in het plaatje van een op gang komende consolidatieslag op de Nederlandse vermogensbeheermarkt. Nog maar zeer recent, op 12 april 2016, kondigde Insinger de Beaufort aan samen te gaan met Theodoor Gilissen, terwijl in juli vorig jaar Oyens & Van Eeghen in de Belgische handen kwam van investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren (die de vermogensbeheerder samenvoegt met haar private bank Bank Delen).

Zelfstandigheid
In het persbericht en ook tijdens een conference call van Morningstar analisten met Michel Alofs, directeur en partner van Optimix, en Willem Burgers, een van de beheerders van Add Value Fund, werd stevig benadrukt dat Optimix Vermogensbeheer haar zelfstandigheid zal behouden binnen Handelsbanken. Er worden dan ook geen wijzigingen voorzien in het beleggingsbeleid of de beleggingsteams die de fondsenrange van Optimix (in totaal 7 fondsen) en het Add Value Fund beheren.

Add Value Fund neemt binnen de productrange van Optimix een ietwat bijzondere positie in. Het wordt namelijk formeel beheerd door Add Value Fund Management, dat in oktober 2013 deels werd overgenomen van Keijser Capital.

Optimix verwierf destijds 45 procent van de aandelen in de beheermaatschappij, terwijl beheerders Willem Burgers en Hilco Wiersma ieder 10 procent overnamen. De resterende 35 procent bleef in handen van de vorige eigenaar, maar Optimix verwierf wel de optie om dit resterende belang voor de lente van 2017 over te nemen. Ook hierin treedt geen wijziging op en de beslissing om de optie uit te oefenen zal geheel bij Optimix blijven liggen.

Bronze rating blijft in stand
Gezien de stabiele situatie binnen Optimix en met name ten aanzien van Add Value Fund zien Morningstar analisten geen reden om het fonds Under Review te plaatsen. De huidige Bronze rating wordt daarom in stand gelaten.

Bron: Morningstar

Naar nieuws overzicht

Maandbericht ontvangen? Meld u nu aan