Fonds kopen

Waardetoevoeging Add Value

Waardetoevoeging van Add Value

Tussen mastodonten als Blackrock, Bank of America en Goldman Sachs is Add Value Fund een naam die nogal opvalt in de AFM-registers. Het is een ‘specialist die zich focust op Nederlandse small- en midcapaandelen’, zo staat op de eigen website. Of zoals mede-oprichter Hilco Wiersma het stelt: ‘Het goud ligt in de achtertuin.’

Hoewel, achtertuin? Add Value zit vlakbij het Museumplein in Amsterdam en de laatste melding van het fonds betreft een belang in een bedrijf dat vanaf daar toch zo’n twee uur rijden is: Nedap, uit Groenlo. Jaren geleden verwierf het bekendheid met stemmachines en melkrobots, maar afgelopen jaar werd het in deze krant nog getypeerd als ‘eigenzinnig techbedrijf’. Nedap levert onder meer antidiefstalpoortjes.

De eerste AFM-melding van Nedap is van tien jaar geleden. Op 2 april 2014 nam Add Value een belang van net iets meer dan 3%. Concreet: het had toen 225.000 aandelen. Ervan uitgaande dat het fonds die stukken ook op die dag kocht, tegen een slotkoers van €31,20, was dat een investering van net iets meer dan €7 mln.

In het decennium dat volgde gebeurde er niets met de aandelen – althans: bij de AFM bleef het stil. Wel heeft Add Value jarenlang gewoon dividend ontvangen. Per aandeel toucheerde de belegger in tien jaar tijd een winstuitkering van €20,53. Op het gehele belang is dat €4,6 mln.

Op 26 februari bleek dat Add Value nu een belang heeft van net iets meer dan 5% in Nedap. Concreet: het bezit 340.000 aandelen. Wederom ervan uitgaande dat het fonds zijn positie in één dag heeft vergroot, zou Add Value die dag 115.000 aandelen hebben gekocht. De koers is fors hoger dan tien jaar terug. Tegen een slotkoers van €68 op die 26ste, zou dat voor Add Value een investering zijn geweest van €7,8 mln.

De smallcapspecialist heeft dus €14,8 mln betaald voor zijn aandelen Nedap. Het ontving €4,6 mln aan dividend. ‘Netto’ staat de investering daarmee op €10,2 mln. Het belang is nu €23 mln waard. Zo is de belegging in Nedap in tien jaar tijd dus meer dan verdubbeld in waarde: bijna +130%. En Add Value ontvangt komend voorjaar ook weer €1 mln aan dividend, wat het rendement nog verder opjaagt.

Voorwaar niet verkeerd. Met als kleine kanttekening dat de smallcapindex, waar Nedap deel van uitmaakt, ínclusief dividend in dezelfde tien jaar met zo’n 160% is gestegen. Maar dat is een index, en Add Value is juist een ‘stock picker’, een belegger die individuele aandelen koopt. En van alle fondsen in de smallcap presteerde Nedap toch het best. Misschien niet helemaal de achtertuin, maar dat hadden ze indertijd toch goed gezien, daar vlakbij het Museumplein.

Reageren? Mail naar Bartjens@fd.nl

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/financiele-markt...

Naar nieuws overzicht

Maandbericht ontvangen? Meld u nu aan