Fonds kopen

Winnaars Morningstar Awards 2013 aandelenfondsen

MFS en First State grote winnaars met elk twee awards. Add Value Fund heeft het beste fonds in Nederlandse aandelen. MFS kon dit jaar eigenlijk geen Award missen. Het fondshuis had vier nominaties in drie verschillende categorieën en verzilvert er twee. Hetzelfde geldt voor First State dat twee van de drie nominaties omzet in een prijs. Aberdeen is de grote verliezer en keert ondanks twee nominaties met lege handen terug naar huis.

Geen eendagsvliegen
Bij de genomineerde beleggingsfondsen in de aandelencategorieën waren er dit jaar twee opvallende trends. Zo behoorden een aantal fondsen -van MFS, Vontobel, Aberdeen, First State en Franklin Templeton- dat voor het tweede jaar op rij tot de selectie. Dat is een positief signaal, want daaruit blijkt dat deze fondsen geen eendagsvliegen zijn.
Daarnaast was het opmerkelijk dat er bij de categorieën voor internationale aandelen geen enkel Nederlands beleggingsfonds was genomineerd. Nederlandse fondshuizen kunnen bij Europese, Amerikaanse of wereldwijde aandelen niet meekomen. “In grotere landen is het aanbod van aandelenfondsen groter en is de vijver met talentvolle stock-pickers ook groter. Daarmee dringen buitenlandse fondsen eerder door tot de genomineerden en winnaars”, aldus San Lie, head of research van Morningstar Benelux.

Erkenning
De Morningstar Awards zijn een erkenning voor die beleggingsfondsen die de afgelopen jaren het beste hebben gepresteerd ten opzichte van hun categoriegenoten. Dat wil niet zeggen dat de Awards een koopsignaal zijn, want rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Maar de winnende fondsen zijn het waard om op de radar van beleggers te staan. De Awards zijn een mooie aanleiding om de portefeuille nog eens tegen het licht te houden en mogelijkerwijs wat fondsen te ruilen tegen één of meerdere winnaars.

Hieronder volgt per aandelencategorie het winnende beleggingsfonds:Add Value Fund
Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: *****
Managers: Willem Burgers (foto links), Hilco Wiersma (foto rechts)
Fondshuis: Add Value Fund Asset Management
Naar rendement en analyse Add Value Fund >

Morningstar over de winnaar: “Add Value Fund is recent toegevoegd aan de lijst beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating krijgt de waardering ‘Bronze’. Het fonds heeft een geconcentreerde bottom-up portefeuille met small en mid cap aandelen en is daardoor niet zonder risico. De historische rendementen zijn uitstekend, vandaar de vijf sterren.”


Naar nieuws overzicht

Maandbericht ontvangen? Meld u nu aan